Ad Code

Son Yayınlananlar

6/recent/ticker-posts

Blefaroplasti

Blefaroplasti Nedir?

Göz kapağına yapılan estetik ameliyatlara tıp literatüründe 'Blefaroplasti' adı verilmektedir. Göz kapaklarının vücudun en ince deri yapısı olması, çok hassas yapıları koruması, sürekli hareket etmesi ve çevresel-genetik faktörlerden çok kolay etkilenmesi nedeniyle özel bir öneme sahiptir. Değişiklikler arasında elastikiyet kaybı, cilt gerilmesi, sarkma, yağın yeniden dağılımı ve artan veya azalan pigmentasyon bulunur. Üst göz kapaklarında kabarık veya fazla deri olabilir, bu da göz kıvrım platformunun (makyajın yapıldığı yer) kapanmasına neden olur ve ayrıca daha yaşlı, yorgun bir göz görünümü oluşturur. Yaşlanma belirtileri, 30'lu yaşlarda göz çevresindeki kırışıklıklar ve göz torbalarının oluşmasıyla başlar. Geçen zamanın etkisiyle göz kapaklarının gerginliği azalır, yağ dokularının derin kısımlarında dışa basınçları ile sarkma ve torbalanma meydana gelir. Göz kapağı ameliyatları sadece estetik nedenlerle değil doğuştan, ırka bağlı olarak veya sonrasında göz kapağı sarkması veya göz kapağındaki cilt tümörleri için de yapılabilir. Blefaroplasti, yani estetik göz kapağı ameliyatları yukarıda sayılan nedenlerin yanı sıra bazı hastalarımızda azalmış olan görme alanını arttırdığı, gözlerin daha rahat açılmasını sağladığı ve sonuç olarak kitap okumak gibi aktivitelerde olduğu gibi birçok önemli günü kolaylaştırdığı için fonksiyonel nedenlerle de planlanabilir. 

Blefaroplasti ile fazla deri ve yağ alınır ve göz kapağının kasları ve dokuları sıkılaştırılır. Görme alanına düşen cild azaltılır ve çevresel görüş iyileştirilir.

Blefaroplasti Prosedürü

Blefaroplasti tipik olarak ayakta tedavi ortamında yapılır; lokal anestezi ve sedasyon gerektirir. İşlem, hem üst hem de alt göz kapaklarında işlem yapılıp yapılmadığına bağlı olarak 30 ila 60 dakika arasında sürebilir.

Üst göz kapaklarınız ameliyat ediliyorsa, kesi çizgileri genellikle göz kapaklarınızın doğal kıvrım çizgileri boyunca yapılır. İnsizyonlar yapıldıktan sonra, tortular ve fazla deri çıkarılır ve kapak kıvrımını derinleştirmek için göz kapaklarını çevreleyen orbicularis oculi kasının bir şeridi çıkarılabilir. Alt göz kapağı ameliyatı olacaksanız alt kirpik çizgisinin hemen altından veya alt göz kapağının iç kısmından bir kesi yapılabilir. Yönteme bağlı olarak alt göz kapağındaki fazla deri alınır veya yağ yeniden dağıtılır veya alınır. İşlem sonrasında kesileriniz çıkarılabilir dikişlerle kapatılır.

Blefaroplasti Sonrası İyileşme

Biraz şişlik, morarma, tahriş veya göz kuruluğu yaşayabilirsiniz, ancak bu belirtiler ortaya çıkarsa, bunlar genellikle çok hafiftir. Şişliğin çoğu iki hafta içinde azalır. Ameliyattan sonra iki hafta göz makyajı yapamayacaksınız. Dikişleriniz genellikle ameliyattan sonraki altıncı veya yedinci günde alınacaktır. Gözlerinizi güneşten korumak için bir ay boyunca koyu renk güneş gözlüğü takmanız önerilebilir. Birkaç gün ila bir hafta içinde işinize dönebilirsiniz, ancak en az iki hafta boyunca egzersiz ve ağır aktivitelerden kaçınmanız gerekecektir.

Blefaroplasti Riskleri

Bir blefaroplasti genellikle kolay tolere edilir. Ameliyattan sonra ameliyat bölgesinde şişlik ve morluk olabilir. Bu eninde sonunda kendi kendine geçecektir. Komplikasyonlar yaygın değildir ancak enfeksiyon, keloid gibi yara izi, çift veya bulanık görme içerebilir. Gözyaşı dağılımındaki geçici bir değişiklik nedeniyle gözlerinizde biraz tahriş ve kuruluk olabilir. Bir blefaroplastiden kaynaklanan yara izleriniz genellikle iyi iyileşir ve zamanla kaybolur. Spesifik semptomlarınızla ilgili olabilecek endişeleri ve oluşabilecek olası komplikasyonları doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code