Ad Code

Son Yayınlananlar

6/recent/ticker-posts

Magnezyum

Magnezyum

Vücutta en çok bulunan 4. katyondur. Magnezyum, insan vücudunda 300'den fazla enzim reaksiyonunda yer alır. Oldukça önemli bir mineraldir, çoğu kişide eksikliği bulunur… 

Magnezyum Ne İşe Yarar? Nerelerde bulunur?

Hareket ve sinir sistemi, yani kaslar ve sinirlerimiz, ruhsal durum, kan şekeri düzeyleri ve kan basıncının düzenlenmesi, kalp ritminin dengede olması, protein, kemik ve genetik materyalin yapımı, enerji üretimi ve bağışıklık sistemini desteklemek dahil olmak üzere vücuttaki birçok süreçte aktif ve önemli rol oynar.

Biyokimyasal reaksiyonların düzenlenmesinde hayati rolü bulunan magnezyum minerali enzim fonksiyonlarının sağlıklı kalmasını sağlar.

Organizmamız, magnezyum mineralini kendisi üretemez,  Bu nedenle gıdalar veya ilaç takviyesi ile alınması gerekir. Vücudumuzdaki magnezyumun yaklaşık %60’ı dişlerde ve kemiklerde, %39’u ise yumuşak dokularda bulunur. % 1’lik bir oranda kanda yer almaktadır. Magnezyum en yaşamsal organlarımız olan beyin ve kalpte diğer organlara oranla bakıldığında daha yoğunlukta bulunur.

 Kaç Çeşit Magnezyum Türü Vardır? Ne için Kullanılırlar?

Mg Glisinat: Vücudumuza alındığından diğer türlere göre kullanımı en iyi olanıdır. Biyoyararlanımı yüksektir. İshal ender görülür. Adet öncesi sancı, uyku düzensizlikleri, fibromiyalji, kas krampları ve anksiyetede etkilidir.

Mg Malat: Kronik yorgunluk ve fibromiyaljide tercih edilir. İnsülin direncini düşürür ayrıca hücrenin enerji ihtiyacına da destek olur.

Mg N-Asetil Taurinat: Beyin sağlığı açısından Mg ve Taurin önemli maddelerdir. Kan-beyin bariyerini geçerek beyinde etki gösterir. Uykuyu düzenler, migren ataklarının sayısını ve şiddetini azaltır. Yağ dokusundan kolay geçmesi nedeniyle hücre zarından kolayca geçerek hücre içi Mg seviyesini artırır.

Mg Sitrat: Biyoyararlanımı %30 civarındadır. Kullanıldığında ishal riski en fazla olandır. Kas ağrılarında kullanılanılabilir. Magnezyum eksikliği beraberinde şiddetli kabızlık da varsa tercih edilebilir.

Mg Oksit: Biyoyararlanımı çok düşüktür. Bağırsak temizliği amaçlı kullanılabilir.

Mg Hidroksit: Kabızlık tedavisinde kullanılır.

Mg Sülfat: Damar yolu ile kullanılır. Suda çözünen toz halinde de bulunur. Ağrıyan kasları rahatlatmak için su banyosu şeklinde kullanılabilir.

Mg L-Treonat: Biyoyararlanımı yüksektir. Kan-beyin bariyerini geçme özelliği bulunmaktadır. Uyku kalitesini artırmada, hafızayı güçlendirme ve odaklanmada etkilidir. Alzheimer hastalarında tercih edilir.

Magnezyum Eksikliği Nedir?

Mineral ve Vitaminlerin kanda test sonuçlarına göre eksiklikleri görüldüğü zaman dokularda son derece azalmışlardır. Kan değerlenin normal olması dokulardaki vitamin ve minerallerin eksik olmadığı anlamına gelmez. Bu nedenle diğer videolarımda da vurguladığım gibi hücresel beslenme önemlidir. Bu açıdan olaylara bakmak gerekir.

Magnezyum Eksikliği Niye Olur?

Magnezyum eksikliğinin en yaygın nedenleri arasında yetersiz beslenme, sık ilaç kullanımı, stres, böbreklerin doğru çalışmaması, karaciğer ve bağırsak hastalıkları gibi birçok problem olabilir. Magnezyum eksikliği, genellikle Alkali beslenme ve magnezyum takviyeleri alınarak giderilebilir.

Magnezyum Eksikliğine Yol Açabilen Nedenler:

Yanlış, dengesiz ve yetersiz beslenme

Stresli bir yaşam

Mide rahatsızlıkları

Alkol kullanımı

Diyabet

Gebelik

Süt üretiminde Mg’ye ihtiyaç arttığı için Emzirmede

İdrar söktürücü ve uzun süreli antibiyotik kullanımları

İleri yaş

Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Magnezyum eksikliğinde, kalsiyumun barsaklardan emilmesi de zorlaşır.  Kas kramplarına, adet öncesi gerginlik ve menopoz semptomlarına, yorgunluğa, depresyona, kas seğirmelerine, iştahsızlığa, mide bulantısı ve kusmaya, ve kalp ritminde bozukluğa neden olan bir elektrolit bozukluğudur. Bir mineraldeki eksiklik diğer minerallerin de dengesizliğine yol açar.

Kas gerginliği ve kas krampları

Kemik ağrıları ve Osteoporoz

Halsizlik ve enerji eksikliği

Kalp ritminde anormallik

Mide bulantısı ve kusma

Bacaklarda veya ellerde uyuşma ya da karıncalanma

Uyku kalitesinin düşmesi

Migren ve baş ağrısı

Kaygı ve stres gibi sorunlar

İştahsızlık

Adet dönemlerinin ağrılı olması

Odaklanmada güçlük

Felç geçirme riskinde artış

Kontrolü sağlanamayan diyabet

Duygu bozuklulukları

Magnezyum Eksikliğine Ne İyi Gelir?

Pazı, lahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler

Fındık, ceviz, kaju, yer fıstığı ve badem gibi kuruyemişler

Somon ve yağlı balıklar

Deniz ürünleri

Kabak çekirdeği, Susam

Tam tahıllı ekmekler

Süt, yoğurt,

Bitter çikolata,

Doğal maden suları magnezyum açısından zengin ve doğal magnezyum kaynaklarıdır.

Ayrıca buğday, Chia, Haşhaş ve Balkabağı tohumları, muz ve avokado gibi meyveler,  barbunya, lima fasülyesi, esmer pirinç, soya fasülyesi de magnezyum eksikliğine iyi gelebilmektedir.

Magnezyumun Faydaları Nelerdir?

Magnezyum kas ve sinir sisteminin dengeli ve düzgün çalışması, kemik yoğunluğunun korunması, kan şekeri seviyesinin düzenlenmesi, yağ ve proteinlerin sindirimi ve enerji üretimi gibi çok sayıda metabolik süreçlerde yer alarak vücut için önemli fonksiyonların yerine getirilmesini sağlar. Eksiklikte yer alan bulgular ve semptomlar iyileşir. Ortaya çıkan hastalıklar eğer eksikliklerde kronikleşme söz konusu değilse, eksikliğin tamamlanmasından sonra normalleşme sürecine girebilirler.

Magnezyum Fazlalığının Belirtileri Nelerdir?

Günümüzdeki gıdalarda mineral değerleri düşük olduğu için beslenme ile magnezyum eksikliğini yerine koymamız neredeyse imkansızdır. Bu nedenle takviye gıdalar şeklinde alınmalıdır. Magnezyumun takviye olarak bilinçsizce aşırı alınması durumunda vücutta magnezyum fazlalığı görülebilir. Toksiktir. Onun dışında genellikle vücudumuzda eksiktir.

Magnezyum Fazlalığında Ne Olur?

Mide bulantısı ve kusma

İshal

Baş dönmesi

Kan basıncında düşme

Solunum güçlüğü

Kalp durmasına kadar giden durumlar gelişebilir.

Magnezyum Fazlalığının Nedenleri Nelerdir?

Böbrek hastalıkları

Takviye gıda alınımında aşırılık

İlaç kullanımları

Magnezyum takviyesi, birçok ilaç ile (kalp ilaçları ve antibiyotikler vb.) etkileşime girebilmektedir. Magnezyum takviyesi alınmadan önce mutlaka hekim görüşüne başvurulmalıdır. 

Günde Ne Kadar Magnezyum Alınmalıdır?

Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı bir birey için günde ortalama olarak 250-350 mg arasında Mg alınabileceğini önermektedir. Bir kişinin günde vücut ağırlığının kg'ı başına ortalama 5 mg magnezyum gerekir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code