Ad Code

Son Yayınlananlar

6/recent/ticker-posts

Botoks

 

Botulinum toksini, Clostridium botulinum bakterisinin ve ilgili türlerin oluşturduğu nörotoksik bir proteindir.

Yaygın kullanılan adıyla Botoks, bu özelliklerinden yararlanılarak günümüzde en sık yüzdeki kırışıklıkların önlenmesi olmak üzere güzellik sektöründe ve ayrıca bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

 Sinir sistemi uçlarından asetilkolin molekülünün salınımını önler, Tüm sinir sistemine zarar vererek ciddi sağlık problemlerine yol açar. Geçici ama solunum sistemi de dahil olmak üzere tüm vücudu etkileyen yaygın bir felce yol açar.  

Botulinum Toksini genellikle konservelenmiş gıdalarda bulunur. Botulizm belirtileri arasında kas güçsüzlüğü, görme bozuklukları ve yutma güçlüğü bulunur. Erken teşhis ve tedavi hayati önem taşır, çünkü bu durum solunum yetmezliğine ve hatta ölüme yol açabilir. Botulizm, doğru gıda saklama ve hazırlama teknikleriyle önlenmesi mümkün olan bir sağlık sorunudur.

Konserve ürünlerin tüketiminden 12 saat sonra zehirlenme belirtileri görülmeye başlar. Bulantı, kusma, çift görme, ishal, kabızlık, tansiyon düşüklüğü, vücutta şişme ve solunum problemi gibi belirtiler konserve zehirlenmelerinin başlıca semptomları içinde kendine yer bulur.

Botulizm toksini 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede ise 10 dakika kaynatılarak tahrip edilebilmesine rağmen, uygun olmayan koşullarda saklanan besinlerde yeniden üreyebilir.

Kapağı şişmiş, içinde gaz olan, kötü kokulu konserveleri yemeyin….

Botulinum Toksin (Botoks) Nedir, Nasıl Uygulanır?

İşte yukarıda anlattığımız geçici paralizi oluşturması nedeniyle medikal alanda yakınmaların, semptomların ve hastalıkların geçici süre tedavilerinde bu özelliğinden yararlanılmaktadır.

Botulinum Toksin içeriğine sahip ilaçlar uygulama yapılan kasın aktivitesinde geçici paralizi oluşturarak etki ederler. En çok bilinen kullanım alanı yüz kırışıklıklarının azaltılması olup bunun dışında terleme tedavisi, servikal distoni, aşırı aktif mesaneye bağlı idrar kaçırma, migren, anal fissür ve mide diğer kullanım alanları arasında yer almaktadır. Onaylı Botoks ilk olarak şaşılık tedavisinde kullanılmıştır. Botoks, Botulinum Toksininin ticari ismidir, Dysport, Refinex ve Masport gibi birçok marka bulunmaktadır…

Tabi ki günümüzde en sık kullanım alanı yüzde kırışıklıkların giderilmesi ve önlenmesi için yapılan uygulamalardır. 

Botulinum toksin güvenli midir?

Evet güvenlidir. Dünyada çok sayıda ülkede onaylı, üzerinde binlerce çalışma yapılmış ve makaleler yazılmış bir moleküldür. 25 yıldır kullanılmakta ve her yıl milyonlarca kişi bu uygulamaları güvenle tercih etmektedir. Estetik amaçlı botoks uygulamaları dünyada en çok yapılan estetik girişimlerin başında gelmektedir.

Botulinum toksin nasıl etki eder?

Botulinum toksin uygulandığı kaslarda geçici bir hareket kısıtlılığı oluşturur. Kasın tamamını değil, yapıldığı noktanın bir kaç cm çevresindeki kas dokusunu etkiler. Yüzde mimik kaslarına uygulandığında bu kasların hareketini zayıflatır ve kasın neden olduğu mimik çizgisinin derinleşmesini engeller. Çünkü kırışmamızın nedeni gereksiz veya fazla yaptığımız mimiklerdir ve bu kasların sürekli çalışması nedeniyledir.

Botulinum toksini içeren ilacın sulandırılmış çok küçük bir miktarı, deri içine veya hedeflenen kasların içine küçük bir iğne ile enjekte edilir. Hafif ağrılı bir işlemdir. Genellikle uyuşturma isteyen kişilere lokal anestezik kremler uygulanır. Ancak, hastaların çoğuna herhangi bir uyuşturma işlemine gerek kalmadan direkt olarak uygulanabilmektedir.

Botulinum toksin etkisi ne kadar sürer?

Uygulamadan yaklaşık 3-4 ay sonra güçlü kaslarda hareket geri dönmeye başlar. 4 aydan sonra zayıf kasların hareketi de başlar. 6 ay sonra ise etki tamamen ortadan kalkar. 4-6 ay arasında tekrarlanmasında fayda vardır. Düzenli Botoks uygulamalarında, kişi kaslarını fazla hareket ettirmemeyi öğrendiği için, artık daha az kırışacaktır. Düzenli uygulamalarla bu süre daha da uzayacaktır.

Botulinum toksin sonrası yüzde ifade kaybı olur mu?

Doğru teknik ve uygulamalardan sonra ifade kaybı olmaz. Botulinum toksin uygulamasının amacı yüzü ifadesizleştirmek değil, mimikleri yumuşatmak, yüze doğal ve güzel bir şekil vermektir. Botulinum toksin doğru teknik ve dozla yapıldığında yüze son derece doğal ve taze görüntü veren uygulamadır. Yanlış teknik uygulamalardan sonra kaşlarda ve göz kapağında düşüklük ortaya çıkabilir, bir süre sonra botoks etkisi geçince normal hale gelir…

Hayat boyunca kaç kez Botulinum toksin uygulaması yapılabilir?

Uygun doz, uygun teknik ve belli aralıklarla 3 aydan erken olmamak kaydıyla ömür boyu uygulanabilir.

Botulinum toksini etkisi geçince yüz daha mı kötü bir hal alır?

Hayır. Botulinum toksin uygulandığı sürece yüzde yeni kırışıklık oluşmasını ve kırışıklıkların derinleşmesini önler. Ancak etkisi geçince yüz eski haline gelir. Düzenli botoks uygulaması yüzün kırışıklık açısından yaşlanmasını önler.

Botoks uygulandıktan sonra nelere dikkat etmek gerekir?

Uygulama sonrası en az 4 saat boyunca uzanmamak ve eğilmemek gerekir. Gece yatarken sırt üstü ve 45 derece açıyla yatılmalıdır. İşlem sonrası botoks bölgelerine 24 saat boyunca ovalama, kaşıma, sürtünme veya basınç uygulanması önerilmez. 24 saat boyunca sıcak duş veya banyo yapmaktan kaçınmak gerekir. İşlem sonrası enjeksiyon bölgelerine en 2 saat boyunca makyaj uygulaması yapılmamalıdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code